boek - voorkant

cover tm voor leerkrachten klein

Werkdruk PO onveranderd hoog

 

Reeuwijk/Vleuten, 10 december 2015 – De nieuwe CAO voor het primair onderwijs heeft in de eerste maanden na invoering (nog) niet gezorgd voor het verlagen van het gevoel van werkdruk bij leerkrachten, zo blijkt uit onderzoek van New Broom en Montas Onderwijs. Ruim driekwart van de ondervraagde leerkrachten ervaart dit jaar net zoveel of zelfs meer werkdruk dan vorig jaar. 

 

85% van de leerkrachten lukt het niet om zich aan de vastgestelde 40-urige werkweek te houden, waarbij meer dan 80% de nieuwe extra lesvrije dagen geen oplossing vindt omdat het wekelijks terugkerende taken betreffen, die niet kunnen wachten tot een lesvrije dag. 86% van de leerkrachten ziet overwerk sowieso als blijvende realiteit in het onderwijs, ongeacht welke CAO er wordt vastgesteld. Dit wordt met name aan de veelheid van neventaken en administratie geweten. Eenzelfde percentage meent dat er in het onderwijs structureel meer uren nodig zijn dan de beschikbare 1659 per jaar.

 

Betuttelend

Opvallend zijn verder de verschillende meningen over de vrijheid en regelmogelijkheden die de nieuwe CAO leerkrachten biedt. Ruim 48% van de leerkrachten ervaart een achteruitgang; 21% ervaart dit juist niet en de overige 31% is hierin neutraal. “Ik heb nu geen keuze meer wanneer ik in mijn vakantie terugkom om werk en lokaal voor te bereiden op het nieuwe schooljaar, maar heb vaste dagen; dat vind ik betuttelend”, zo licht een respondent toe.

 

Lees meer
 

 

Werkdruk PO 2