boek - voorkant

cover tm voor leerkrachten klein

Hoge werkdruk

 

De werkdruk in het onderwijs is hoog. Er worden steeds nieuwe, vaak hogere, eisen gesteld. De administratieve druk is hoog en docenten hebben een veelheid aan taken buiten het lesgeven om. De wijze van vergaderen, de onderlinge samenwerking en de communicatie zijn daarnaast niet altijd optimaal.

 

Recent onderzoek wijst uit dat 78% procent van de docenten in het voortgezet onderwijs de werkdruk als hoog tot zeer hoog ervaart. En 45% van alle docenten vindt de werkdruk niet acceptabel. Wanneer je dit afzet tegen de gehele arbeidsmarkt, blijkt er een enorm verschil te zijn. In Nederland ervaart slechts 14% van alle werknemers de werkdruk als niet acceptabel.

 

Plezier in het werk is erg belangrijk, maar de toenemende werkdruk vermindert in veel gevallen het werkplezier. En dat kan leiden tot stress. Langdurige stress is slecht voor de mens, want het tast je energiereserves aan en kan leiden tot concentratievermindering, vergeetachtigheid en lichamelijke klachten. Het leidt tot overbelasting. Stress hoeft echter niet altijd negatief te zijn. Kortdurende stress leidt namelijk tot mentale helderheid en kan je ook een heel bevredigend gevoel geven. Denk maar aan de focus die je krijgt bij een naderende deadline, of het gevoel van spanning dat je ervaart in een achtbaan.

 

Het effect dat een hoge werkdruk en stress op ons heeft, hebben we voor een groot deel zelf in de hand. Een hoge werkdruk is hanteerbaar en kan zelfs leuk zijn. Het probleem is alleen dat je als docent waarschijnlijk nooit geleerd hebt hoe hiermee om te gaan.

gebukt onder werkdruk